Efternavne Sogne
Fornavne Tidslinie

Historier

Brandene på Skæring Munkegård 1727 og 1728

Jørgen Pedersen Det blev betragtet som mordbrand...

Christina Johansdotter og Søren Peter Mikkelsen Veise´s livshistorie.

Min oldemor`s søster Christina og svoger

En gammel gård og dens historie

Anders Christensen Meldgaard og familie

Ingrid Marie Johansdotter dødsannonce fra Horsens Socialdemokrat

Ingrid Marie Johansdotter dødsannonce fra Horsen...

Ingrid Marie Johansdotter livshistorie.

Hendes liv her i Danmark.

Ingrid Marie Johansdotter lånte af Fattiggården

Lån af fattiggården, da hun blev enke - alt skul...

Michael Nielsens livshistorie

Michael Nielsens liv med hans 2 koner

Michael Nielsen blev født d. 15. april 1868 i Gl. Ry, af Indsidder Niels Nielsen Horn og hustru Mette Kirstine Sophia Franzen – han var rødhåret med fregner, og var den sidste af en børnefolk på 8 børn, hvor den ene var dødfødt. 2 af hans søskende blev ikke så gamle, henholdsvis 1 år og 12 år. Folketællingen fra 1860 beretter, at hans mor var bortløbet, men kom hjem igen og var gravid med en datter, Hansine som blev født 19. juni 1861, og fik moderens efternavn, da hendes mand Niels Nielsen Horn ikke var faderen. Hansine blev kun 12 år, hun døde af hjernebetændelse.
Michael blev konfirmeret d. 16. april 1882 i Ry kirke – 14 år gl. Derefter kom han ud at tjene, som det var skik og brug dengang.
Den 22. september 1888 i Raarup kirke blev han som 24 årig, gift med 26 årige Antonette Bolette Frederikke Evers fra Klejs Skov og han arbejdede i Barrit Skov. Antonette var højgravid, men det var ikke Michael som var faderen til barnet – men det var ungkarl Karl Anton Nissen fra Horsens. Antonette fødte en lille dreng Frederik Anton Evers d. 3. nov. 1888 i Klejs Skov, Raarup sogn.
Frederik Anton blev senere sat i pleje i Nebsager sogn, hos gårdejer Mikkel Mortensen og hans hustru – her blev han også konfirmeret.
Folketælling 1890 boede den lille familie i Klejs Skov i Raarup sogn, hvor Michael var arbejdsmand og Antonette var hjemmegående med sønnen Frederik Anton.
Den 3. juni 1890 blev den lille familie forøget med en lille dreng, som kom til at hedde Anders Nielsen.
I folketællingen 1901 samme år fandtes Michael og Antonette i Ørting. Michael Nielsen arbejdede hos dyrlægen Søren Vestergaard i Ørting, hvor sønnen Anders Nielsen på 10 år var med hans far som tjenestetyende. Hans kone Antonette boede på fattiggården og hun døde der i 1901. Her boede også Ingrid Marie med hendes børn - det var på fattiggården i Ørting, at Michael kom til at lære Ingrid Marie at kende og Niels Karl kom til verden d. 1. jan.1903 - så meldte enkemand Michael Nielsen sig som barnefader, og drengen fik Michaels efternavn.
Den 5. Nov. 1905, blev Ingrid og Mikael gift i Gylling kirke.   Folketælling 1906 boede Michael og Ingrid i Gylling By, hvor Michael arbejde som landarbejder og Ingrid var husmoder og var hjemme hos de 3 hjemmeboende børn, Nielsine (kaldt Marie), Kristian Valdemar og Niels Karl - herfra flyttede de til Halling – hvor de den 28. august 1907 fik barn nummer to, det blev en datter. De døbte hende Antonette Bolette Frederikke, nøjagtig det samme som Michaels første kone hed. Antonette Bolette Frederikke Nielsen. Det er min mormor.
I 1909 flyttede familien til Hatting sogn i Vejle amt. Michael arbejdede her ved landbruget som daglejer og Ingrid som malkekone. Folketællingen i 1916 fortæller at Michael arbejdede for forpagter Sloth på Bygholm og Ingrid var anført som husmoder. I Hatting Sogn boede de i 10 år.
 I 1919 flyttede Michael og Ingrid med deres datter Antonette til Hylke sogn, nærmere betegnet Baastrup, her havde de købt en ejendom. Michael fik nemlig udbetalt en erstatning på grund af en ulykke med en hest der sparkede ham. Ejendommen var beliggende helt ned til søen, og den tilhørende jord var ikke særlig god, så det har været så som så med indtjeningen.
Michael havde den store sorg at miste begge sine 2 sønner i 1921. Først Anders Nielsen, som han havde fra sit første ægteskab, og som blev dræbt i en arbejdsulykke hos DSB, i Brørup grusgrav ved Hylke. Han blev klemt ihjel mellem jorden og en jernbanevogn. I DSB´s mindelund i Fredericia, står hans navn indgraveret i en sten, over døde i tjenesten. Niels Karl Nielsen fra hans 2. ægteskab døde ca. ½ år efter Anders, af stivkrampe. Det må have været helt ubærligt for min oldefar Michael Nielsen, nu havde han kun min mormor tilbage af sine 3 børn. Hvis det ikke var nok - mistede Michael også sin bror Hans Peter Christian Nielsen i en tragisk ulykke i 1921 ved kørsel med træ fra skoven i Gylling, hvor vognen væltede da den skulle over en grøft – han blev ikke dræbt på stedet, men blev overført til Odder sygehus, hvor han døde nogle dage efter. Han må have haft indre blødninger, for han hostede blod op, står der i dødsattesten
 
Vi når nu frem til 1925 hvor folketællingen fortæller at Ingrid og Michael stadig boede på ejendommen i Hylke. De havde datteren Antonette boende hjemme, hun var nu 18 år. Desuden havde de en tjenestekarl, der hed Henry Valdemar Jensen, han blev gift med Antonette i 1926. I 1930 fandtes Ingrid og Michael i Horsens, hvor de boede på Rådmandsvej 58 i Vestermarken. Michael var nu er 62 år og Ingrid 64 år. Michael levede af invaliderente.  5. nov.1929 boede de stadig i Hylke – De må havet været flyttet til Horsens i 1930.
Ingrid forblev svensk statsborger – det bevidner folketællingerne fra 1925 og 1930 om.
Ingrid døde i december 1934 i Horsens efter en meget omskiftende og indholdsrig tilværelse, hun blev 68 år.
Michael levede sine sidste år hjemme hos datteren Antonette og svigersønnen Henry og deres børn på Vedslet mark, hvor de havde et lille hus tæt på skoven, hvor han også døde, 74 år gl. Det er ingen tvivl Michaels liv havde været barsk og hårdt til tider. Hele hans liv havde det været småt med pengene fra han blev født til han døde.
Dem som taler om fattigdom i dag, skal skramme sig, de ved ikke hvad de taler om! Man skal yde før man kan nyde!
 
 
 

 

Birgit, 24-07-2019 19:23:29