Efternavne Sogne
Fornavne Tidslinie

Historier

Brandene på Skæring Munkegård 1727 og 1728

Jørgen Pedersen Det blev betragtet som mordbrand...

Christina Johansdotter og Søren Peter Mikkelsen Veise´s livshistorie.

Min oldemor`s søster Christina og svoger

En gammel gård og dens historie

Anders Christensen Meldgaard og familie

Ingrid Marie Johansdotter dødsannonce fra Horsens Socialdemokrat

Ingrid Marie Johansdotter dødsannonce fra Horsen...

Ingrid Marie Johansdotter livshistorie.

Hendes liv her i Danmark.

Ingrid Marie Johansdotter lånte af Fattiggården

Lån af fattiggården, da hun blev enke - alt skul...

Michael Nielsens livshistorie

Michael Nielsens liv med hans 2 koner

                      
 

 
Ingrid Marie Johansdotter, datter af Johan Petersson 
og Märtha Bengtsdotter, blev født den 29. Jul. 1866 i Sjöbacken,
Agunnaryd, Kronobergs Län, Sverige, blev døbt den 5. Aug. 1866 i Agunnaryd Kirke, og døde den 18. Dec. 1934 i Horsens, Skanderborg amt i en alder af 68 år, og blev begravet den 22. Dec. 1934 på Horsens Østre kirkegård.
 Ingrid Marie Johansdotter blev født på Sjöbacken i Agunnaryds församling i Kronobergs Län i Sverige.
Kronoborgs Län befinder sig i Småland lige øst for Ljungby. Hendes far hed Johan Petersson og hendes mor Märtha Bengtsdotter. Ingrid var den ældste i søskendeflokken, der i alt bestod af syv piger hvor af den yngste var 18 år yngre end Ingrid. Hendes far stod i kirkebogen anført som inhysningsmand, det vil sige det samme som vi her i Danmark kaldte en indsidder, altså én der bor til leje.
Faderen arbejdede som karl på en gård i nærheden. Han blev også i husforhørsbøgerne omtalt som et 'Backstugshjon', det vil sige en fattig person der boede i et hus der var delvis indgravet i bakken, det var et hus med jordgulv. En husforhørsbog var den bog præsten skrev i, når han besøgte en familie. Han skrev, hvad der skete i familien – men også hvordan det stod til med familiens religion.
Det er hævet over en hver tvivl at det har været elendige forhold det Svenske tyende levede under i disse tider.
I 1880'erne var der således mange svenske piger der tog til Danmark for at finde arbejde, og en af dem var Ingrid. Hun forlod Agunnaryd den 2. november 1884 for at rejse til Gylling i Jylland, dette fremgår af husforhørsbogen.
Det var i Gylling at Ingrid traf Niels og de blev senere gift. Det skete den 8. oktober 1886 i Falling kirke, de var begge 20 år gamle på dette tidspunkt. Niels' far Jens Kleis Albrektsen var forlover. Samme år, den 20. november blev sønnen Jens Johan født. To år senere, nemlig i 1888, blev Frederikke født, det skete den 28. august, hun blev døbt i Gylling kirke. I 1889 blev sønnen Karl Martin født i Falling sogn. I 1891 fik parret endnu en søn, det var Niels Peter der
også blev født i Falling. I 1893 var det Kristian Valdemar der ser dagens lys, ligeledes i Falling sogn. To år senere var det Aksel Vilhelm der kom til verden.
Familien flyttede herefter til Mårslet hvor de arbejdede på Herregården Vilhelmsborg, her blev den næste pige i børneflokken født i 1896, hun fik navnet Marie.
Familien var på dette tidspunkt underlagt fattigvæsenet, og i 1896 boede de igen i Åkjær by i Falling. Her fik de foruden hjælp til klæder til børnene og kontant udbetaling desuden begravelseshjælp. I 1898 døde både sønnen Kristian i en alder af 5 år og Ingrids mand Niels der blev 33 år. Niels døde i Mårslet og Ingrid stod nu alene med syv børn fra 12 til 2 år. Hun lånte udstyr af fattiggården - Der findes en længere liste over, hvad hun lånte på fattiggården. Det var bl.a. fire dyner, otte puder, seks tallerkner, otte gafler, tre knive, to kjoler og et sæt tøj til hvert barn. Hun lånte også bord, bænk, klædeskab, en dragkiste og en lampe. Det hele blev senere leveret tilbage. I 1899 fik Ingrid igen en søn, han kom også til at hedde Kristian Valdemar, nu da den første Kristian Valdemar var død. Han blev født på fattiggården i Ørting og som far til ham blev Kristian Jensen Åkjær udlagt. Hans far havde arbejde på Åkær et halvt års tid – og så var han videre. Men han skulle betale ”alimentationsbidrag” – den ældre betegnelse for børnebidrag. Underholdspligt til ”uægte børn” blev indført ved en såkaldt forordning i 1763. Ingrid var på dette tidspunkt 33 år. Drengen blev døbt i Ørting og fik efternavnet Johansen, efter sin mor. Han blev senere udlært smed, og endte sine dage i Odense, hvor han arbejdede på Stålskibsværftet. I 1901 boede Ingrid stadig på fattiggården i Ørting, i folketællingen siges det at hun kom fra Gylling. De fleste beboere på fattiggårdene var enlige kvinder, de havde dengang ikke mange muligheder for at klare sig uden en forsørger, og slet ikke hvis de havde børn. I 1903 kom Niels Karl så til verden også på fattiggården. Ingrid var stadig ugift, men her kom Michael Nielsen ind i billedet.  
Michaels kone Antonette døde i 1901 på fattiggården, og Michael mødte her Ingrid.
I folketællingen 1901 samme år fandtes Michael og Antonette i Ørting. Michael Nielsen arbejdede hos dyrlægen Søren Vestergaard i Ørting, hvor sønnen Anders Nielsen var med hans far som tjenestetyende. Hans kone Antonette boede på fattiggaarden.
Ved Niels Karls fødsel meldte enkemand Michael Nielsen sig som barnefader, og drengen fik faderens efternavn.
Den 5. Nov. 1905, blev Ingrid og Mikael gift i Gylling kirke. Michael var født i Ry, som søn af Niels Nielsen Horn og Mette  Kirstine Sofie Frandsen. Folketælling 1906 boede de Gylling By, hvor Michael arbejde som landarbejder og Ingrid var husmoder og var hjemme hos de 3 hjemmeboende børn, Nielsine (kaldt Marie), Kristian Valdemar og Niels Karl - herfra flyttede de til Halling – hvor de i 1907 fik barn nummer to, det blev en datter. De døbte hende Antonette Bolette Frederikke, nøjagtig det samme som Michaels første kone hed. Antonette Bolette Frederikke Nielsen. Det er min mormor.
I 1909 flyttede familien til Hatting sogn i Vejle amt. Michael arbejdede her ved landbruget som daglejer og Ingrid som malkekone. Folketællingen i 1916 fortæller at Michael arbejdede for forpagter Sloth på Bygholm og Ingrid var anført som husmoder. I Hatting Sogn, boede de i 10 år.
 I 1919 flyttede Michael og Ingrid med deres datter Antonette til Hylke sogn, nærmere betegnet i Baastrup, her havde de købt en ejendom. Michael fik nemlig udbetalt en erstatning på grund af en ulykke med en hest der sparkede ham. Ejendommen var beliggende helt ned til søen, og den tilhørende jord var ikke særlig god, så det har været så som så med indtjeningen.
Vi når nu frem til 1925 hvor folketællingen fortæller at Ingrid og Michael stadig boede på ejendommen i Hylke. De havde datteren Antonette boende hjemme, hun var nu 18 år. Desuden havde de en tjenestekarl, der hed Henry Valdemar Jensen, han blev gift med Antonette i 1926. I 1930 fandtes Ingrid og Michael i Horsens. hvor de boede på Rådmandsvej 58 i Vestermarken. Michael var nu er 62 år og Ingrid 64 år. Michael levede af invaliderente.  5. nov.1929 boede de stadig i Hylke – De må havet været flyttet til Horsens i 1930.
Ingrid forblev svensk statsborger – det bevidner folketællingerne fra 1925 og 1930 om.
Ingrid døde i december 1934 i Horsens efter en meget omskiftende og indholdsrig tilværelse, hun blev 68 år.
Michael levede sine sidste år hjemme hos datteren Antonette og svigersønnen Henry og deres børn på Vedslet mark, hvor de havde et lille hus tæt på skoven, hvor han også døde.
 

Birgit, 18-07-2011 15:38:51