DetaljerStamtræ oprejstStamtræ liggendeEfterkommere

Stamtræ

 

Anders Villumsen

Født: Anders Villumsen, 4. juni 1766, Colonien, Kragelund Sogn, Hids Herred, Viborg Amt som søn af Villum Lauridtsen og Anne Andersdatter

Kirkedøbt: 20. juli 1766, Kragelund Kirke, Viborg Amt.

Død: 29. januar 1856, Graamose, Thorning Sogn, Viborg Amt.

Begravet: 6. februar 1856, Thorning Kirkegaard, Viborg Amt.

Stilling: Skolelærer

Gift 10/07-1788 med Johanne Marie Pedersdatter, Funder Kirke, Viborg Amt.

Forældre: Villum Lauridtsen og hustru Anne Andersdatter.


Kong Frederik den 6. besøgte engang Bedehøj Skole i 1826. Læreren hed på det tidspunkt Anders Villumsen. Han fungerede kun som fuldtidslærer om vinteren. Om sommeren var han omgangslærer, murer og samtidig tækkemand og arbejdsmand rundt omkring, og hans undervisning har nok været meget mangelfuld. I hvert fald måtte man "låne" lærer Guldbæk fra Funder for at klare kongebesøget. Det hele blev yderst pinligt, fordi kongen var lige ved at falde, da han trådte ind i skolestuen. Der var nemlig et stort hul (en "gravål") lige inden for døren, og børnene grinede af kongen. Anders Villumsen var lige ved at blive fyret, for kongen blev vred

CHRISTIANSHØJ SKOLE:
 Anders Villumsen, 1806-36, f. 4/6 1766 i Kragelund. (Villum i Colonien, g. m. Anne Andersdatter). Gdm. i Stenholt, senere omgangs]. om vinteren og murer, tækkemand og daglejer om sommeren, se Funder by 1781 og Pårup, 1806 „kgl. skole¬lærer" i Christianshoj, Fr. VI besøgte skolen 1826, entl. 1836, var sidst indsidder hos kolonifæster Johs. Andr. Philler i Gråmose, Thorning, d. der 29/1 1856. G. II m. Maren Christiansdatter, f. 1764

FUNDER BYSKOLE:
Funder bymænd lejede nogle år Anders Villumsen som skoleholder. 1781 var avlen dårlig, og man ville spare udgiften til en skoleholder.; men en klog mand sagde, at når børnene var hjemme, ville de plage for brød, og man beholdt skoleholderen.

PAARUP SKOLE:

Af omgangslærere kan nævnes:
1.  Anders Villumsen, ca. 1775-1806, se Christianshøj.

 

En historie om Frederik den 6., Kongevejen og Visitatsen.
Det var ved året 1830, en varm og skyfri sommerdag at et kongeligt optog kom kørende nord fra til Frederiksværk, Teglgården, der ligger på grænsen af Engesvang sogn nær åløbet, der løber mellem dette og Bording sogn. I spidsen for optoget eller i den forreste vogn sad Frederik den 6., og derefter kom følget, muligt også en bagagevogn med et og andet til livets ophold.

Kongen med følge havde været i Frederiks sogn, og nu ville de også se kolonierne her og frem for alt Teglgården, hvor murstenene til Firhuse og Trehuse var lavet. Det var hensigten herfra at køre til kolonien Kristianshøj, men dertil førte ingen vej, og fra Frederiksværk til Engesvang var der en stor lynghede. Nu blev der sendt Kgl. bud til beboerne i Bording og Engesvang om at møde mandstærkt og danne vej over den store hede. Mænd og karle mødte og vejen, naturligvis ikke en indgrøftet vej, blev ordnet, så efter en dags tids forløb kunne Kongen med sit følge køre over heden.

Jeg hørte stundom, medens jeg var i Engesvang, at beboerne kaldte vejen for Kongevejen, men jeg ved ikke, om de var vidende om, at navnet stammede fra Kongens besøg i Frederiksværk. Den dag i dag er det en med lyng begroet vej, der i de forløbende 100 år aldrig er holdt ved lige.

Nu nåede Kongen ned følge Kristianshøj Skole, her skulle gøres holdt, thi Hans Majestæt ville holde visitats i skolen. Præsten Aaboe fra Kragelund og degnen Guldbæk fra Funder var mødt for at overvære højtideligheden. Læreren Anders Villumsen og børnene var i anledning af den store dag festklædt.
Det var den ”Indbyrdes undervisning”, som var skoleloven af 1814 her skulle føres frem. Skolen var her som alle andre steder meget tarvelig.

Her vil jeg nu indblande lidt om skolen og den ”Indbyrdes undervisning”. Skolen: Her var der kun lergulv, 2 lange og brede borde, i midten forsynet med lidt rækværk, hvor tabeller og bøger kunne få støtte. Fire lange bænke, en ved hver side af bordene. Væggene forsynede med 2 lister, den øverste tillige forsynet med træknage, hvor tabellerne hængtes. Katederet med en forhøjning og et almindeligt bord, dertil en stol, hvor læreren tronede. Børnene benævnede altid dem ophøjede plads for ”tronen”. Her på bordet lå den lovbefalede fløjte, og ved enden var der en rund pind i bordet til et redskab, der bar navnet Tampen.

Der undervistes i religion, læsning, skrivning og regning. I religion brugtes Birks Bibelhistorie, Balles lærebog. Briks Bibelhistorie endte med et vers ved enden af hver historie. I læsebogen synes jeg at kunne huske ”Hjorts Læsebog” med ret gode historien. Undervisningen begyndte som nu med overhøring af bibelhistorie og læsebog, men alt på at remse, og hvis børnene læste et ord fejl, kom næsten altid Tampen i brug.
Nu skulle jeg ikke godt glemme, at fortælle, at når læreren kom ind i skolen og gik op på Tronen, så greb han straks fløjten og lod dens tone lyde. Børnene kendte signalet og alle stos op andægtige, mens der af læreren blev læst et fadervor.

Som forløber for læsning brugte man tabellerne, disse var trykt først med enstavelsesord, så med 2-3-4 og 5 stavelsesord. Ret store var tabellerne og trykt med smukke bogstaver og tal. Nu var der blandt børnene altid nogle mere fremmelige end andre. Disse stod så med ret pæne stokke- pegestokke og stavede med de mindre dygtige, først indenad, så udenad. Disse fremmelige børn kaldtes bihjælpere, og det var altid en æressag at blive optaget eller ophøjet til bihjælper.

Som det gik med stavelsen i ord, gik det også med tabeller i regning ved bihjælpere. Det var nu slet ikke så helt galt med den undervisningsmåde. Selvfølgelig blev der fløjtet ved begyndelsen og ved slutningen af hver undervisningsfag, ligeledes ved skoledagens slutning. Børnene gik da i en pæn række og gav et nik, bøjning med hovedet.

Ved læsning af mere fremskredne børn hørt i gramatik og analyse, og børnene kunne de latinske benævnelser, jeg kunne kun den danske analyse. Men latin var jo i gamle dage ret på mode. Der var mange ueksaminerede lærer, kun få havde taget eksamen.

Nu må jeg så igen have fat på Kongevisitatsen. Han holdt nu der uden for skolen med flere fornemme herrer. Idet nu kongen ville træde ind i skolestuen var der inden for døren et ter stort hul i lergulvet fremkommet ved slid af børnenes træsko. Kongen var ved at falde. Børnene kom derover til at le, hvilket han tog ilde op. Børnene var allerede kommanderet til tabellerne og begyndelsen gøres, men denne skulle ifølge loven begynde med et signal af fløjten. Den var imidlertid blevet borte for Anders Villumsen. Han ledte i bordskuffen, i vest og bukselommerne, men den fløjte var ikke at finde.

Kongen blev nu lidt harm og udbrød til provsten: ” Det var en bommert, hvorfor har de ikke dresseret den skolelærer noget bedre? ”. Det var nu heldigt at lærer Guldbæk var til stede for han greb i et nu en stok og slog et vældigt slag i bordet og kommanderede med høj røst: ” begynd: ” og straks oplod alle børnene røsten og det gik løs med stavning af tabellerne. En af kavalererne gik nu omkring og lyttede, og han gik nu hen og sagde til Kongen: ” Her skal Deres Majestæt komme hen og høre et flinkt og dygtigt hold ”. Kongen gik så hen og lyttede og han fandt nu, at det var ikke helt galt med den skole, selv om fløjten var blevet borte.

Anders Villumsen fik endog nogle venlige ord af Majestæten. Til præsten sagde han: ” Hvis de ønsker et bedre embede, skal de få det! ”. Dertil svarede præsten: ” Her i Kragelund er jeg født, her vil jeg også dø”. Således endte den kgl. Visitats tilfredsstillende.

Præsten var dengang 42 år og levede endnu i 29 år. Anders Villumsen var da 64 år og levede til 1856, døde i Gråmose 90 år gl. hans søn blev eksamineret lærer, havde 7 embeder. Hans søn igen lærer i Tirstrup ved Grenå, hans søn igen var lærer i Voldby, Grenå, hvor jeg havde mit første embede som andenlærer. Han har fortalt mig historien om hans oldefar Visitats.

Lørdag aften den 2. december 1933.
 Mine kærligste hilsner sendes jer. R. S. Juul.

 

 

Samtlige personer i husstanden 

Viborg, Hids, Kragelund, Kolonier i Kragelund sogn, Neder Frederiks Mose, 2, FT-1787, B5020

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:

Willum Larsen   64   Gift   hosbond   bonde og dansk colonist    

Anne Andersdatter   52   Gift   hans kone      

Anders Willumsen   21   Ugift   deres børn af 2.ægteskab      

Lauridtz Willumsen   15   Ugift   deres børn af 2.ægteskab  

 

Samtlige personer i husstanden 

Viborg, Hids, Kragelund, Christianshøy, 7, Skolen, 80, FT-1834, B5358

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:

Anders Willumsen   68   gift     Kongelig Skolelærer    

Maren Christensdatter   70   gift     hans Kone    

Birthe Marie Poulsdatter   21   ugift     Tjenestepige  

 

Samtlige personer i husstanden 

Viborg, Lysgaard, Thorning, Torning sogn, Graaemose - et Huus, 63, FT-1840, B4493

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:

Johannes Andreasen Philler   34   Gift     Coloniefæster, lever af sin Jordlod    

Eva Cathrine Bitsch   24   Gift     Hans Kone    

Dorthe Kirstine Laursdatter   14   Ugift     Huusfaderens Steddatter    

Andreas Johansen   7   Ugift     Hans Søn af 1ste Ægteskab    

Cathrine Elisabeth Johansen   1   Ugift     Deres Datter af sidste Ægteskab    

Anders Villumsen   74   Enke(mand)     Inderste og pensioneret skolelærer fra Christianshøi    

Kirsten Hansdatter   30   Ugift     Tjenestepige  

 

Samtlige personer i husstanden 

Viborg, Lysgaard, Thorning, Torning sogn, Kolonierne !! - et Huus, 184.3-F2, FT-1845, B4506

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:

Anders Villumsen   80   Enkemand     Pensioneret Skolelærer. Indsidder   Kragelund Sogn, Viborg Amt  

Kjersten Hansdatter   35   Ugift     Tjenestepige   Bording sogn, Ringkjøbing Amt  

 

Samtlige personer i husstanden 

Viborg, Lysgaard, Thorning, Gammel Frederiksmose, et Colonisted, 3, FT-1850, C7078

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:

Johannes Andresen   44   Gift     Colonifæster, Huusfader   Her i Sognet [Thorning,Viborg]  

Ewa Katrine Bitsch   33   Gift     hans Kone   Frederiks Sogn, Viborg Amt  

Ane Margrete Johansen   10   Ugift     deres Børn   Her i Sognet [Thorning,Viborg]  

Elisabeth Katrine Johansen   8   -     deres Børn   Do [her i Sognet] [Thorning,Viborg]  

Peter Johansen   6   -     deres Børn   Do [her i Sognet] [Thorning,Viborg]  

Eva Katrine Johansen   4   -     deres Børn   Do [her i Sognet] [Thorning,Viborg]  

Ane Kirstine Johansen   2   -     deres Børn   Her i Sognet [Thorning,Viborg]  

Anders Willumsen   85   Enkemand     Afskediget Skolelærer, Inderste   Kragelund Sogn, Viborg Amt  

Kirsten Hansdatter   40   Gift     Tjenestepige   Bording Sogn, Ringkøbing Amt  


 
Efternavne Sogne
Fornavne Tidslinie

Tilføj til favoritter

Børn

Anne Andersdatter

 
Status

Senest opdateret d. 12. august 2017 af Birgit Antonette Bernhard

Del på Facebook