DetaljerStamtræ oprejstStamtræ liggendeEfterkommere

Stamtræ

 

Anders Dyrbye

Født: Anders Dyrbye, 1796, Skravad Mølle, Roum Sogn, Rinds Herred, Viborg Amt som søn af Michel Christensen Dyrbye og Anna Margrethe Christensdatter

Kirkedøbt: 26. december 1796, Roum Kirke, Viborg Amt.

Død: 17. august 1856, Viborg Hospital.

Begravet: 22. august 1856, Viborg Domsogn Kirkegaard, Viborg Amt.

Stilling: Amtsdyrlæge for Viborg

Gift 02/10-1824 med Kirsten Marie Pedersdatter, Tostrup Kirke, Viborg Amt.

Forældre: Møller og Tømrersvend Michel Christensen Dyrbye og Hustru Anna Magrethe Christensdatter.

   

År 1822

Dyrby, Anders.

Født i Skravad Mølle, hjemmedøbt, fremstillet i Roum Kirke 26. December

1796, død 17. August 1856 i Viborg.

Forældre: Møller, senere Tømrermester Michel Christensen og Hustru.

Gift 2. Oktober 1824 med Kirsten Marie Pedersdatter (født 24. Oktober 1808,

død 17. Juni 1839), Plejedatter af Dyrlæge Andreas Serup (eks. 1800) og Anne

Pedersdatter.

Amtsdyrlæge i Viborg 1822.

Flyttede 1823 til Troelstrup og overtog Dyrlæge Serups Praksis, tillige

Gaardejer i Troelstrup.

Fra Maj 1845 i Viborg, hvor han foruden Praksis havde 100 Rdl. i fast Løn af

Byens Kæmnerkasse.

 

og fra artiklen; DE TROELSTRUP DYRLÆGER OG DERES SKÆBNE

MØLDRUP KOMMUNES LOKALHISTORISKE ARKIV

ÅRSSKRIFT 1986

Redigeret og udgivet af Lokalhistorisk udvalg.

 

Således slutter Andreas Seerups saga; på sin egn er han sikkert glemt.

Hans plejedatter blev gift med hans efterfølger i Troelstrup, dyrlæge Anders Dyrbye.

 

Anders Dyrbye blev født 1796 ved juletid - d. 26. december, som hjemmedøbt fremstillet i Roum kirke, - i Skravad Mølle, ca. 5 km øst for Troelstrup. Hans fader, møller Michel Christensen Dyrbye, virkede senere som tømrermester i Viborg. Anders fik dyrlægeeksamen i 2. halvår af 1822 med " 1. Karakter" og nedsatte sig straks efter i Viborg, hvor han af stiftsamtmanden blev autoriseret som "Amtsdyrlæge". I juli 1823 korn han som "beskikket" dyrlæge til Troelstrup, hvor han overtog Seerups praksis.

Dyrbye blev d. 2. oktober 1824 gift med Kirsten Marie Pedersdatter, plejedatter af Seerup. Bruden var knap 16 år, hun var født d. 24 oktober 1808 og var blevet konfirmeret 1822. I den anledning er hun indført i kirkebogen med følgende "Dom": "Udmærket gode Kundskaber og meget godt Forhold". Den 22. oktober 1826 fik de deres første barn, en pige, som i dåben fik navnet Ane, opkaldt efter Md. Seerup. Anders Dyrbye skrives her som: "Amtsdyrlæge, Ejer og Beboer af et Boelsted i Troelstrup". Betegnelsen "Amtsdyrlæge" bruges for det meste i kirkebogen, en enkelt gang dog "Dyrlægger".

I årenes løb fik "Amtsdyrlægen" ialt 8 børn, hvoraf 3 piger og 4 drenge levede, men han havde den sorg at miste sin hustru allerede d. 17. juni 1839. Hun døde af blodstyrtning, godt 30 år gammel.

Anders Dyrbye har været en velstående mand. Inden sit bryllup fik han Seerups gård tilskødet d. 28. juni 1824, og i årenes løb købte han en del til. Han har handlet og mageskiftet med huse og parceller. Hans svigermoder havde 1/6 af Tostrup kirke med korn- og kvægtiende, som hun, "velædle Seerups Mdme", havde købt d. 3. marts 1823. Den 2. april 1845 købte Dyrbye resten for 1500 Rdl. sølv og fik tilskødet hele kirken "med dens Ornamenter og tilhørende Inventarium, Korn og Kvægtiende".

Som en fremstående mand på egnen var Dyrbye sammen med sin kone ofte fadder ved barnedåb, bl. a. for præstens børn. Vindskibelig må han have været, han holdt karl, pige og smedesvend, drev dyrlægepraksis, smedje og landbrug, og som ægte jyde forlystede han sig med handel.

Da hans kone i 1839 var død, fik han sin søster, Christiane Dyrbye, i huset. Hun rejste dog igen 1841, kom tilbage fra København 1844 for at rejse igen snart efter, men glemte denne gang at melde det til præsten, hvad man skulle. Han synes at være blevet fornærmet, for han har som anmærkning tilføjet: "men megen Lyst har hun til at rejse fra Sted til Sted".

I avisen Viborg Stiftstidende finder vi i oktober 1835 følgende referat:

 

"Onsdagen den 14de October opkom en ulykkelig Ildebrand i Troelstrup i Rinds Herred hos Aftægtsmand Chr. Pedersen, hvis Eiendomme formedelst den stærke Storm øjeblikkelig ødelagdes tillige med Dyrlæge Dyrbyes Gaard, der aldeles afbrændte. Kun lidet eller aldeles intet blev reddet. Ilden formodes opkommen ved Bagning".

 

I 1839 kom ligeledes dyrlæge Peder Thomsen, Thomasen eller Thommesen til Troelstrup. Egentlig hed han "Thomsen Aarup", men det fortælles, at da han korn til veterinærskolen, gik der en Thomsen ud, og professoren sagde så til ham, at en "Thomsen" skulle de have igen. Derefter kaldtes han kun: Thomsen. Han var født i Ullitz d. 26. november 1811, hvor faderen var gårdmand, men han kom fra Hobro. Dyrlægeeksamen fik han i 1. halvår af 1835, "2. Karakter". Han synes at have været assistent hos Dyrbye, som måske allerede dengang tænkte på at forlade Troelstrup. Dyrbye har sikkert også haft travlt, så mange jern han havde i ilden. I 1845 flyttede Dyrbye til Viborg. Borgerne ville gerne have en dyrlæge i byen. Allerede i 1844 havde borgerrepræsentationen i den anledning stået i korrespondance med "Cancelliet", som i december s.å. meddeler, at det har indhentet en udtalelse fra veterinærskolen. Skolens overstyreIse mener ikke at kunne give anvisning på nogen veterinær, der måtte være villig til at nedsætte sig i Viborg uden at være "tilskrevet" nogen fast løn. Cancelliet "approberer" derefter, at denne udgift indtil videre overtages af Viborg købstads kæmnerkasse. I maj 1844 havde Cancelliet nægtet, at en sådan dyrlæge blev lønnet af kæmnerkassen.

Da var de Viborg borgere allerede i forbindelse med Dyrbye, som forlangte 100 Rdl. i fast årlig løn, foruden hvad han kunne tjene ved praksis. Efter en del skriven frem og tilbage antages Dyrbye på de ham selv anførte betingelser fra 1. maj 1845, mod at han tager fast ophold i byen.

Brevene fra Dyrbye viser, at han havde en pæn håndskrift. Ved ankomsten til Viborg averterede Dyrbye fire gange med korte mellemrum i Viborg Stiftstidende således:

 

"At Undertegnede er flyttet her ,til Byen og bor i den saakaldte "Duegaard" i St. Mathiasgade, undlader jeg ikke at bekjendtgøre til Efterretning for Byens og Omegnens ærede Beboere. For Udenbyes bemærkes, at jeg hver Løverdag bestemt er at træffe på min Bopæl.

 

Viborg, den 4de Maj 1845.

 

Dyrbye

Dyrlæge."

 

Dyrbye havde en vågen sans for kollegiale forhold. Den 2. august 1847 var han med til at stifte den danske dyrlæge forening i Danmark.

Det er åbenbart ikke gået ham så godt i købstaden, han døde den 17. august 1856, 60 år gammel, som lem i Viborg hospital.

Om hans børn ved vi, at en af drengene, Anders, kom i apotekerlære i Hobro, en anden, Jens, fik en gård i Ullits.  

 

Årsskrifter fra Møldrup lokalhistoriske arkiv kan du bestille hjem via dit lokale bibliotek hvis du vil læse resten af artiklen, som handler om hans forgænger Andreas Seerup og efterfølgeren Peder Thomsen

 

 

Samtlige personer i husstanden

Viborg, Rinds, Vester Tostrup, Troelstrup Bye, en Gaard, 27, FT-1834, C2917
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Dyrbye 39  Gift  AmtsDyrlæge og Eier af en Gaard 
Kirsten Marie Pedersdatter 25  Gift  hans Kone 
Ane Dyrbye 8  Ugift  deres Børn 
Andreas Dyrbye 6  Ugift  deres Børn 
Jens Dyrbye 4  Ugift  deres Børn 
Peder Dyrbye 2  Ugift  deres Børn 
Anders Dyrbye 1  Ugift  deres Børn 
Ane Pedersdatter Seerup 70  Enke  Inderste og Aftægtskone 
Gjertrud Pedersdatter 20  Ugift  Tjenestefolk 
Christen Jensen Hylke 49  Gift  Tjenestefolk !! 
Peder Christensen 23  Ugift  Tjenestefolk 
Christen Christensen 26  Ugift  Tjenestefolk 
Hans Pedersen Ginnerup 15  Ugift  Tjenestefolk 
Ane Jensdatter 23  Ugift  Skræderpige
 

 

Samtlige personer i husstanden

Viborg, Rinds, Vester Tostrup, Troelstrup Bye, en Gaard, 30, FT-1840, C2975
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Dyrbye 44  Enkemand  Amtsdyrlæge 
Ane Dyrbye 14  Ugift  hans Børn 
Andreas Dyrbye 12  Ugift  hans Børn 
Jens Dyrbye 10  Ugift  hans Børn 
Peder Dyrbye 8  Ugift  hans Børn 
Anders Dyrbye 7  Ugift  hans Børn 
Kirstine Dyrbye 5  Ugift  hans Børn 
Marie Dyrbye 2  Ugift  hans Børn 
Ane Seerup 66  Enke  Som fører Huset 
Christiane Dyrbye 38  Ugift  Søster til Dyrbye, af hvem hun ernæres 
Jens Pedersen 32  Ugift  Tienestefolk 
Mette Marie Jensdatter 19  Ugift  Tienestefolk 
Hans Pedersen Ginnerup 21  Ugift  Smedesvend 
Christen Jensen 21  Ugift  Smededreng 
Peder Thomasen 29  Ugift  Dyrlæge, er Medhielper hos Dyrbye


 
Efternavne Sogne
Fornavne Tidslinie

Tilføj til favoritter

Børn

Marie Dyrbye

 
Status

Senest opdateret d. 24. juli 2013 af Birgit Antonette Bernhard

Del på Facebook